maanantai 8. huhtikuuta 2013

E-kirjan filosofia

He lukevat Gibbonsin teoksen Rooman valtakunnan nousu ja tuho e-lukijalla, mutta eivät suostu juomaan Château Lynch-Bagesia styrox-kupista. (Nassim Taleb: Prokrusteen vuode)
Onko kirja lukemista varten vai statussymboli?

Jälkimmäisessä tapauksessa lienee perusteltua vaatia kirjalta sitä formaattia mihin on tottunut. Väärät raamit pilaavat lukunautinnon, koska sisällöstä voi nauttia vain silloin jos muut olosuhteet ovat kohdallaan.

Viininjuontiin liittyy "visuaalinen aspekti" (joka vaatii asianmukaisen ruokailuvälineen) esimerkiksi sosiaalisuuden vuoksi, mutta kirjojen kohdalla piittaamattomuus raameista on kunnianosoitus kirjan sisällölle.

Jos kirjassa on tärkeää sisältö eikä raamit, sitä voisi verrata paremminkin vaikka juopotteluun: keskioluen kittaamisessa ei kai ole väliä juoko sitä pullosta vai potasta, kunhan vain tulee humalaan. Ei juoppo halua että juominen näyttää hyvältä, juoppo haluaa viinaa. Ei lukija halua että lukeminen näyttää ja tuntuu hyvältä, lukija haluaa hyvän tarinan. Kaikki muut asiat ovat toisarvoisia.

Toki on ihan hyvä, jos ne toisarvoiset asiat on ratkaistu mieluummin hyvin kuin huonosti: kivempi lukea 12 pt tekstiä kuin 2 pt. Kivempi lukea jos laitetta ei tarvitse buutata vartin välein. Ihan kiva jos kirjan voi tiputtaa lattialle ilman että se särkyy. Mutta minusta tuntuisi vähän hassulta, jos en suostuisi lukemaan hyvää kirjaa siksi, kun se on tarjolla vain e-nä, enkä näin ollen voi tiputtaa värkkiä lattialle. Kirjan tiputtaminen lattialle ei yksinkertaisesti tunnu tärkeältä lukemisen kriteeriltä. Mikäpä siinä, jos joku tykkää viskoa kirjalla kattia aina parin sivun välein, mutta minusta se on lukukokemuksen kannalta täysin toisarvoista. (Sitäpaitsi voihan sitä kattia viskoa vaikka nokialaisella.)

Minusta e-kirja ei ole parempi kuin tavallinen kirja tai päinvastoin. Kirjaa lukiessani kiinnitän huomiota siihen, onko kirja hyvä. Jos kirjaa lukiessa alkaa kiinnittää huomiota raameihin, on aika huolestua kirjan sisällöstä - se ei ole tarpeeksi kiinnostava ylittääkseen raamit.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti