tiistai 19. maaliskuuta 2013

Schiller & Torvalds

Mitä yhteistä on Friedrich Schillerillä ja Linus Torvaldsilla?
”Ei mitään”, ärjähtävät kulttuuri-ihmiset, ”on pyhäinhäväistys mainita jumalallinen runoilija jonkin yhdentekevän nörtin keralla!”
”Ei mitään”, mörähtävät nörtit, ”meidän nerolla gurullamme ja jollakin klassismihaahuilijalla ei ole mitään tekemistä keskenään!”


Schiller sanoi runossaan:
”on oitis inhaa taikka arvokasta
ja pahaa taikka hyvää heistä kaikki”

Schiller puhui nuorista ihmisistä, mutta on helppo nähdä miten tämä pätee kaikkiin henkisesti kypsymättömiin. He rajoittuvat omiin ideologioihinsa ja uskomuksiinsa sokeasti, mustavalkoisesti, oman maailmankatsomuksen ideat ovat automaattisesti hyviä ja hyväksyttäviä, mutta eri tavalla ajattelevat ovat paarialuokkaa, heidän ideoissaan ei ole mitään hyvää.

Torvalds puolestaan kirjoitti jossain nettikeskustelussa:
Ideologia haisee. Maailma olisi paljon parempi paikka, jos ihmiset uskoisivat vähemmän ideologiaa ja enemmän “teen tämän, koska se on hauskaa ja koska se voi hyödyttää muitakin, en koska se kuuluu uskontooni.”

Torvalds puhuu avoimen lähdekoodin leviämisestä. Hänen mielestään ei pitäisi tehdä avoimia ohjelmia siksi, että kannattaa yksisilmäisesti ja yksipuolisesti jotain ideologiaa (on oitis arvokasta), vaan siksi että se on hauskaa tai hyödyllistä.

Torvaldsin ja Schillerin ajatuksissa on siis paljonkin samaa. Molemmat puhuvat mustavalkoisesta maailmankuvasta.

Muutama aivopieru jollaisia mustavalkoinen maailmankuva tuottaa:
”Normaalijakauma on epäilemättä ihmiskunnan suurimpia keksintöjä”
”Kunnollinen kirjallisuudenopetus virittäisi nuoressa omaa ajattelua, empaattisuutta, kriittisyyttä, vastuuta ja yhteisöllisyyttä”
”Teknologian vaikutukset ovat pelkästään negatiivisia”
”Kollektivisti ei voi olla suvaitsevainen”
”tieteilijöille uudet keksinnöt ovat pyyteettömiä tavoitteita, insinööreille innovaatiot ovat henkilökohtaisen taloudellisen hyödyn lähteitä”


Ihmisillä on taipumus jämähtää yhteen ajattelutapaan. Se on luonnollista, mutta monissa tilanteissa ei kovin tarkoituksenmukaista. Joskus olisi paljon hyödyllisempää tehdä tavalla joka johtaa parhaimpaan lopputulokseen, ei tavalla josta pitää eniten.

Kysymys: kuinka moni ihminen on niin laaja-alainen, että olisi tullut tutustuneeksi sekä Torvaldsiin että Schilleriin?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti